top of page

Docu-alert 529 10 maart 2023


Docu-alerts worden samengesteld door Remmelt Kruizinga en Jaap Penninga. Ze worden verspreid door Platform VG Haaglanden. Ze verschijnen eens per week, doorgaans op vrijdag. Docu-alerts besteden in het bijzonder aandacht aan de VG-sector in brede zin.

Wlz

 • ‘Kan de eigen bijdrage van mijn zoon omlaag?’ Ieder(in) heeft een Meldpunt, waar problemen die te maken hebben met beperking of chronische ziekte gemeld kunnen worden. Bij het Meldpunt komen geregeld vragen over de eigen bijdrage Wlz. In dit bericht gaat Ieder(in) op die vragen in.

 • Zorgboerderij Wedde gestopt met zorg Zorgaanbieder Aurora Borealis in Wedde heeft de zorg aan alle cliënten gestopt. Daarom heeft de Inspectie ) de aanwijzing beëindigd die deze verplichting oplegde. De aanwijzing blijft staan dat de zorgboerderij geen nieuwe cliënten mag aannemen. Aurora Borealis bood in een voormalige boerderij zorg aan cliënten met een verstandelijke of meervoudige handicap. Op de zorgboerderij in Wedde waren ernstige misstanden. Voor meer info klik hier (bron: Skipr).

Jeugdwet

 • Jeugdzorg: 40 jaar hervormen zonder verbeteringen Dat is (kort samengevat) een belangrijke conclusie van het promotie-onderzoek van bestuurswetenschapper Sharon Stellaard. Meer conclusies uit haar onderzoek in dit bericht (bron: Binnenlands Bestuur).

Divers

 • Uw kind / cliënt moet naar het ziekenhuis. Wat nu? Een situatie waar ouders of persoonlijk begeleiders mee geconfronteerd kunnen worden. Platform VG Brabant heeft daarvoor, samen met ouders en hulpverleners, hulpmiddelen ontwikkeld. Zoals een Wegwijzer met adviezen en een overdrachtsformulier. Die zijn te vinden via deze link Op die pagina staat ook allerlei ander ondersteunend materiaal.

 • Vrijwilligersvergoedingen zorgen voor problemen met Belastingdienst (2) Nieuw: Kamervragen over die problemen beantwoord. De LCR had eerder onderzoek laten doen naar problemen met vrijwilligersvergoedingen. De resultaten zijn vastgelegd in een Signaal. Meer over die problemen in dit bericht (bron: LCR); onderaan het bericht staat een link naar het Signaal. In aansluiting op dit bericht in een vorige Docu-alert de volgende aanvulling: Over die problemen zijn Kamervragen gesteld door de PvdA respectievelijk het CDA. De vragen van de PvdA zijn deze week beantwoord (link) door ministers Van Gennip en Schouten van SZW. De vragen van het CDA zijn beantwoord (link) door staatsecretaris Van Rij (Financiën) .

 • Mogelijk meer salaris voor personeel gehandicaptenzorg Sinds vorige week praten werkgevers en vakbonden over een aanvullende salarisverhoging. Het gaat om een verhoging boven op de huidige cao-afspraken over het loon. Meer daarover in dit bericht (bron: Skipr).

 • Miljarden nodig voor verduurzaming zorgsector De verduurzaming van de zorg vraagt om een eenmalige investering van 1,6 tot 3,4 miljard euro. Dit blijkt uit een eerste inventarisatie van ziekenhuizen, GGZ-instellingen, de gehandicaptenzorg, apothekers en organisaties voor langdurige zorg. Deze zorgpartijen roepen de politiek in een brief op om deze middelen vrij te maken in de begroting. Meer over die brief In dit bericht (bron: VGN). Deze week debatteerde de Tweede Kamer over de verduurzaming van de zorgsector.

 • WilgaerdenLeekerweideGroep in Hoorn gehackt Dat meldt deze zorginstelling voor ouderen en (verstandelijk) gehandicapten op de website. Meer daarover in dit bericht (bron: NZG). Expertisecentrum Z-Cert vindt dat zorginstellingen nog steeds onvoldoende zijn voorbereid op ransomware-aanvallen. Meer daarover in dit bericht (bron: NZG).

 • ‘Te weinig mensen weten wat voor geweldig en waardevol werk gedaan wordt in de gehandicaptenzorg Dat is één van de uitspraken van Theo van Uhm, directeur van brancheorganisatie VGN, in een interview met Zorg&Sociaalweb.

 • Ziekteverzuim in gehandicaptenzorg bovengemiddeld Het ziekteverzuim in gezondheidszorg is het laatste kwartaal van vorig jaar gestegen naar 8 procent. In de gehandicaptenzorg lag dat nog hoger namelijk op 8.5%. Meer daarover in dit bericht (bron: Skipr). De cijfers van het CBS zijn hier te vinden.

 • ‘Uitdrukkelijk oog voor jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB)’ Op 11 oktober 2022 is het onderzoeksrapport over Jeugdcriminaliteit afgerond. Op 24 februari 2023 is dit rapport met een beleidsreactie aangeboden aan de Tweede Kamer. In deze beleidsreactie merkt de minister op dat er in het kader van vroegsignalering uitdrukkelijk oog moet zijn voor jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB), aangezien veel jongeren in een Justitiële Jeugdinrichting (JJI) een LVB hebben. Voor meer informatie lees hier

Wilt u Docu-alert niet meer ontvangen, mail dat naar bovenstaand mailadres. We schrappen u dan van de verzendlijst.

1 weergave

Recente blogposts

Alles weergeven

Docu-alert 585 24 mei 2024   

Docu-alerts worden samengesteld door Remmelt Kruizinga en Jaap Penninga. Ze worden verspreid door Platform VB Haaglanden. Ze verschijnen eens per week, doorgaans op vrijdag/zaterdag.Docu-alerts bested

Docu-alert 584 17 mei 2024   

Docu-alerts worden samengesteld door Remmelt Kruizinga en Jaap Penninga. Ze worden verspreid door Platform VB Haaglanden. Ze verschijnen eens per week, doorgaans op vrijdag/zaterdag. Docu-alerts beste

Docu-alert 583 11 mei 2024 

Docu-alerts worden samengesteld door Remmelt Kruizinga en Jaap Penninga. Ze worden verspreid door Platform VB Haaglanden. Ze verschijnen eens per week, doorgaans op zaterdag. Docu-alerts besteden in h

Comments


bottom of page