top of page

Docu-alert 536 28 april 2023

Docu-alerts worden samengesteld door Remmelt Kruizinga en Jaap Penninga. Ze worden verspreid door Platform VB Haaglanden. Ze verschijnen eens per week, doorgaans op vrijdag of zaterdag. Docu-alerts besteden in het bijzonder aandacht aan de VG-sector in brede zin.

Wlz

 • Aandacht voor intensieve zorg in de Volkskrant van afgelopen zaterdag Het Volkskrant-artikel geeft een inkijkje in de complexe gehandicaptenzorg. De verslaggever liep daarvoor drie dagen mee bij zorgorganisatie Thedingsweert, waar mensen wonen met wie andere organisaties zich geen raad wisten. Meer daarover in dit bericht (bron: VGN); onderaan het bericht staat een link naar het artikel in De Volkskrant.

 • Onderzoeksrapport over Discriminatie in de (langdurige) zorg en in de sport Dit verkennend onderzoek is gedaan in opdracht van VWS en bestrijkt het hele werkterrein van VWS. In het rapport (link) wordt onder andere ingegaan op discriminatie in de langdurige zorg en bij clientondersteuning. In een begeleidende brief schrijft minister Helder dat zij voor de zomer komt met een inhoudelijke reactie.

 • Rutgers: Seksualiteit onvoldoende besproken binnen de (gehandicapten)zorg Dat blijkt uit een verkennend onderzoek van Rutgers in opdracht van VWS. Het onderzoek maak inzichtelijk wat er nodig is om de bespreekbaarheid van seksualiteit in de zorg te verbeteren. Hierbij is gekeken naar de gehandicaptenzorg, de jeugdzorg en de huisartsenzorg. Meer over de uitkomsten van dit onderzoek in dit bericht (bron: Skipr) en dit bericht (bron: VGN). Onderaan het laatste bericht staan links naar het onderzoeksrapport en naar de brief die staatssecretaris Van Ooijen schreef aan de Tweede Kamer over dit onderwerp.

 • Wat is het verschil tussen EMB en ZVEMB? Stichting Complex Care United (2CU) zet zich in voor de belangen van Zeer Ernstig Verstandelijk & Meervoudig Beperkte mensen (ZVEMB) en hun familie. Op de site (www.2cu.nu) wordt ingegaan op de definitie van deze groep (link) en het verschil met mensen met een Ernstige Meervoudige Beperking (link) en (link).

Wmo

 • Zutphen en Zwijndrecht lossen nu zelf maar de problemen in jeugdzorg op Concrete landelijke plannen om de jeugdzorg te verbeteren ontbreken nog en daarom hebben de gemeenten Zutphen en Zwijndrecht besloten om zelf maar in actie te komen. Meer over hun aanpak in dit bericht (bron: Schulinck).

 • Gorinchem: alleen Wmo-inkomenstoets als er wachtlijsten ontstaan De gemeente wil op die manier voorrang geven aan de meest kwetsbare inwoners. Voor meer info klik hier (bron: Binnenlands Bestuur).

Jeugdwet

 • Aantal jongeren in jeugdzorg nagenoeg stabiel Wel zijn er grote verschillen tussen gemeenten. Dat blijkt uit cijfers van het CBS, waarover Binnenlands Bestuur schrijft (link).

Divers

 • Lager loon lost ‘wildgroei’ van zzp’ers in de zorg niet op Dat is de reactie van een deskundige van Movisie op een voorstel van het CDA. Hoewel het bericht (link) gaat over de situatie in de ggz, is het toch ook van belang | voor de gehandicaptensector. Daar is de laatste jaren ook sprake van een (snel) groeiend aantal zzp-ers.

 • Deze gehandicaptenzorgorganisaties gaan het beste met verzuim om Dat zijn: Ons Tweede Thuis, Philadelphia Zorg en Profila Zorggroep. Dat blijkt uit de Health Ranking 2022 van kennisorganisatie Vernet. Meer daarover in dit bericht (bron: Skipr).

 • Goed Gesprek Gids als hulpmiddel tussen arts en verstandelijk beperkte- Als iemand met een verstandelijke beperking bij de (huis)arts op consult komt, loopt dit proces vaak niet vlekkeloos. Daarom hebben acht partijen samen de Goed Gesprek Gids ontwikkeld, waarin wordt beschreven wat de (huis)arts, begeleider, cliënt en zorgorganisatie kunnen doen om het gesprek beter te laten verlopen. Zie voor meer info hier (bron: Ieder(in)). De Gids kan via deze link worden gedownload.

 • Undercover-uitzending over mishandelingen op zorgboerderij Aurora Borealis Afgelopen zondag toonde Alberto Stegeman in een aflevering van Undercover beelden van de misstanden op zorgboerderij Aurora Borealis in Wedde. Meer over die misstanden in dit bericht (bron: NZG). Deze zorgboerderij is inmiddels gesloten. Wel heeft een ex-werknemer op deze locatie een nieuwe zorgboerderij gestart voor een andere doelgroep. Maar deze is inmiddels weer gesloten door de initiatiefnemer vanwege bedreigingen (link) (bron: RTV Noord).

Wilt u Docu-alert niet meer ontvangen, mail dat naar bovenstaand mailadres. We schrappen u dan van de verzendlijst.

1 weergave

Recente blogposts

Alles weergeven

Docu-alert 585 24 mei 2024   

Docu-alerts worden samengesteld door Remmelt Kruizinga en Jaap Penninga. Ze worden verspreid door Platform VB Haaglanden. Ze verschijnen eens per week, doorgaans op vrijdag/zaterdag.Docu-alerts bested

Docu-alert 584 17 mei 2024   

Docu-alerts worden samengesteld door Remmelt Kruizinga en Jaap Penninga. Ze worden verspreid door Platform VB Haaglanden. Ze verschijnen eens per week, doorgaans op vrijdag/zaterdag. Docu-alerts beste

Docu-alert 583 11 mei 2024 

Docu-alerts worden samengesteld door Remmelt Kruizinga en Jaap Penninga. Ze worden verspreid door Platform VB Haaglanden. Ze verschijnen eens per week, doorgaans op zaterdag. Docu-alerts besteden in h

Comentarios


bottom of page