top of page

Docu-alert 543 17 juni 2023Docu-alerts worden samengesteld door Remmelt Kruizinga en Jaap Penninga. Ze worden verspreid door Platform VB Haaglanden. Ze verschijnen eens per week, doorgaans op zaterdag. Docu-alerts besteden in het bijzonder aandacht aan de VG-sector in brede zin.

Wlz

 • NZa moet alle tarieven opnieuw berekenen na blunder VWS; herberekening is voor 1 juli gereed (2) De reden is dat het ministerie is uitgegaan van te hoge prijsindexcijfers. De tarieven gaan nu omlaag. Zie voor meer toelichting dit bericht (bron: Skipr). De NZa verwacht voor 1 juli klaar te zijn met de herberekening. In de langdurige zorg gaan de tarieven naar verwachting met 0,6% omlaag. Meer in dit bericht (bron: Skipr). Dit bericht uit de vorige Docu-alert is geactualiseerd.

 • Kamervragen beantwoord over misstanden op zorgboerderij in Wedde Aan die misstanden is in eerdere Docu-alerts aandacht besteed. Aanleiding waren twee uitzendingen van Undercover in Nederland. Over die misstanden waren ook Kamervragen gesteld door het CDA. Die zijn deze week beantwoord.

 • Meer gehandicaptenorganisaties hebben financieel tekort Meer info daarover in dit bericht (bron: Skipr).

Wlz/ Wzd

 • Momenteel langere wachttijden bij CIZ Door toename van het aantal aanvragen voor Wlz- en Wzd-indicaties, hoog ziekteverzuim en vacatures lopen de wachttijden bij het CIZ op. Dit betekent dat het langer dan 6 weken kan duren voordat een indicatie kan worden afgegeven. Meer daarover in dit bericht (bron: CIZ).

Jeugdwet

 • Gemeenten stemmen morrend in met akkoord jeugdzorg Dat bleek tijdens de afgelopen ledenvergadering van de VNG. Meer over de goedkeuring en de voorwaarden die gemeenten stellen in dit bericht (bron: Skipr).

 • Twentse jeugdzorgaanbieder Jarabee tijdelijk uit de financiële problemen Deze instelling stond volgens regionale media op omvallen. Zie dit bericht (bron: Skipr). Door een eenmalige financiële bijdrage van zestien Twentse gemeenten is de instelling nu echter voorlopig uit de acute problemen. Zie daarvoor dit bericht (bron: NZG).

 • Helft grootste jeugdzorgaanbieders lijdt verlies door hogere personeelskosten Dat blijkt uit onderzoek. Meer over de resultaten in dit bericht (bron Skipr). Dit bericht stond in de vorige Docu-alert, daar ontbrak achter een werkende link. Dat is nu gecorrigeerd.

Participatiewet e.a.

 • Hoe wil minister Schouten de Participatiewet verder veranderen? (2) Toegevoegd: reacties van diverse belangenorganisaties Deze week debatteerde minister Schouten met de Tweede Kamer over de Participatiewet (PW). Ter voorbereiding stuurde zij afgelopen week de Kamer een brief (link) waarin zij ingaat op gewenste veranderingen op de wat langere termijn. Daarnaast stuurde zij een monitoringsbrief (link) met vooral cijfermatige informatie over de PW. Deze week stuurden ook diverse belangenorganisaties hun reactie naar de Tweede Kamer. Zie voor die reacties deze berichten van VGN (link), VNG (link) en van een coalitie van ervaringsdeskundigen (link) (bron: NZG).

 • Minister Schouten gaat de Banenafspraak verbeteren (2) Nieuw: reacties van Ieder(in) In het sociaal akkoord van 2013 is de Banenafspraak in het leven geroepen, een afspraak tussen overheid- en marktwerkgevers om 125.000 extra banen te realiseren voor 2026. Tot eind 2021 zijn er 73.000 extra banen gerealiseerd. De uitvoering van die afspraak kan echter beter. Daarom kondigt minister Schouten deze week een aantal voorstellen aan in een brief (link) aan de Tweede Kamer. Meer over die voorstellen in dit bericht. Deze week waren er kritische reacties van Ieder(in) (link).

 • Medewerkers sociale werkbedrijven staakten massaal (2) Nieuw: antwoorden op Kamervragen, bericht over opstelling VNG, reactie minister Schouten en actie FNV Deze medewerkers van de sociale werkbedrijven Ze willen loonsverhoging net zoals hun collega’s in gemeentedienst. Meer info daarover in deze berichten van NU.nl (link) en Cedris (link). Zie ook deze ingezonden brief op Binnenlands Bestuur. In aanvulling op bovenstaand bericht uit de vorige Docu-alert zijn hier nog het antwoord op Kamervragen van de SP over deze staking en een bericht uit Binnenlands Bestuur over een motie die over deze cao’s is aangenomen door de ledenvergadering van de VNG. Zie voor reactie van minister Schouten op die motie dit bericht (bron: Binnenlands Bestuur). De FNV heeft de zaak inmiddels aan het College voor de Rechten van de Mens voorgelegd. De vakbond vindt dat de gemeenten zich schuldig maken aan discriminatie. Meer daarover in dit bericht (bron : NZG).

(Passend) onderwijs

 • Tussentijdse evaluatie resultaten subsidieregeling tegen thuiszitten In dit artikel in Binnenlands Bestuur wordt het effect beschreven van de OCW-subsidieregeling, die thuiszitten en vroegtijdig schoolverlaten moet tegengaan.

Divers

 • Retoursticker van Steffie voor moeilijke brieven is een succes Steffie.nl ontwierp een sticker die mensen op de envelop van een moeilijke brief kunnen plakken. ‘Retour afzender. Deze brief is te ingewikkeld voor mij. ‘Stuur een versie in makkelijke taal.’ staat erop. Via een QR-code kan de ontvanger lezen aan welke eisen de brief moet voldoen om wél begrijpelijk te zijn. Inmiddels heeft een aantal gemeenten, bibliotheken en zorgorganisaties deze retourstickers besteld. Zie voor meer info dit bericht (bron: Binnenlands Bestuur). Dit is een geactualiseerde versie van een bericht uit een eerdere Docu-alert.

 • Inspectie: gehandicaptenzorg heeft ict vaak niet op orde Dat zegt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) na onderzoek bij een aantal gehandicapteninstellingen. Meer daarover in dit bericht (bron: Skipr).

 • Twee gewonden bij steekpartij op zorgboerderij Holthone Dat meldt Skipr (link).

 • Funpop: festival voor mensen met een verstandelijke beperking Meer over dit festival in dit bericht (bron: Movisie).

 • Aangepast gamen: ook voor kinderen met beperking Gamebedrijven maken steeds vaker controllers voor mensen met een beperking. Kinderen kunnen zo makkelijker gamen. Zo’n speciale controller heeft bijvoorbeeld extra grote knoppen. Om dit onder de aandacht te brengen is er in Arnhem een gametoernooi. Zie voor meer info dit bericht (bron: Nos).

 • Internetten en gamen met een verstandelijke beperking Op de website Zorg voor Nu (link) staat informatie over gamen en internetten voor mensen met een verstandelijk beperking. De website Zorg voor nu is een initiatief van VWS.

Wilt u Docu-alert niet meer ontvangen, mail dan naar bovenstaand mailadres. We schrappen u dan van de verzendlijst.

2 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Docu-alert 585 24 mei 2024   

Docu-alerts worden samengesteld door Remmelt Kruizinga en Jaap Penninga. Ze worden verspreid door Platform VB Haaglanden. Ze verschijnen eens per week, doorgaans op vrijdag/zaterdag.Docu-alerts bested

Docu-alert 584 17 mei 2024   

Docu-alerts worden samengesteld door Remmelt Kruizinga en Jaap Penninga. Ze worden verspreid door Platform VB Haaglanden. Ze verschijnen eens per week, doorgaans op vrijdag/zaterdag. Docu-alerts beste

Docu-alert 583 11 mei 2024 

Docu-alerts worden samengesteld door Remmelt Kruizinga en Jaap Penninga. Ze worden verspreid door Platform VB Haaglanden. Ze verschijnen eens per week, doorgaans op zaterdag. Docu-alerts besteden in h

Kommentare


bottom of page