top of page

Docu-alert 550 2 september 2023Docu-alerts worden samengesteld door Remmelt Kruizinga en Jaap Penninga. Ze worden verspreid door Platform VB Haaglanden. Ze verschijnen eens per week, doorgaans op zaterdag. Docu-alerts besteden in het bijzonder aandacht aan de VG-sector in brede zin. Wlz

  • Informatie over financiële situatie in de gehandicaptensector Gedurende de zomermaanden heeft VGN via berichten en podcasts aandacht besteed aan de financiële situatie in de gehandicaptensector. De laatstverschenen podcast, die gaat over de problemen met vastgoed en energie, is via deze link te vinden. Onderaan het bericht staan links naar eerder verschenen podcasts en info over andere financiële problemen.

Wmo

  • Minimumloon als pgb-tarief informele hulp niet toegestaan (2) Toegevoegd: berichten van Skipr en EenVandaag, en de reactie van VNG Dat is de kern van twee recente uitspraken van de Centrale Raad van Beroep (CRvB). De CRvB is de hoogste rechter op het terrein van de sociale zekerheid. Meer over de gevolgen van deze uitspraken in dit bericht (bron: Binnenlands Bestuur). Zie voor een reactie van Per Saldo hier. Inmiddels is er ook info via berichten van Skipr (link) en EenVandaag (link), en is er een voorlopige beleidsreactie van VNG (link).

Zorgverzekeringswet/ Wlz / Wmo / Jeugdwet

  • VWS schuift reactie op kritisch RVS-rapport door naar volgend kabinet In juni bracht de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) een kritisch rapport uit, waarin ‘groot onderhoud’ van het huidige zorgstelsel werd geadviseerd, omdat het anders niet ‘houdbaar’ zou zijn. Dat rapport is hier te vinden (bron: RVS). Staatssecretaris Van Ooijen en minister Kuipers gaan niet meer reageren op dit rapport. Dat hebben ze laten weten in antwoord op vragen van de PvdD. Meer daarover in dit bericht (bron: Skipr). De antwoorden zelf zijn via deze link te vinden.

Participatiewet e.d.

  • Cedris en Divosa: Kamer verklaar deze onderwerpen niet-controversieel Zowel Cedris, als Divosa hebben de Tweede Kamer in een brief gevraagd om een aantal onderwerpen niet-controversieel te verklaren en ze gewoon te behandelen. Begin september beslist de Tweede Kamer welke onderwerpen ze nog wel wil behandelen en welke ze niet meer behandelt totdat er een nieuw kabinet is. Zie voor de brieven deze berichten van Cedris (link) en Divosa (link).

Wet zorg en dwang (Wzd)

  • Plan van aanpak verbetering van de Wzd Op verzoek van de Tweede Kamer beschrijft minister Helder welke concrete stappen zij onderneemt om de uitvoering van de Wzd ( n de Wvggz) te verbeteren en wanneer zij daarvoor met een wetsvoorstel denkt te komen. De brief van de minister is hier te vinden.

Wet kwaliteit klachten en geschillen zorg (Wkkgz)

  • Update kwaliteitsontwikkelingen gehandicaptenzorg - zomer 2023 Onder die kop geeft VGN in dit bericht een overzicht van recente ontwikkelingen rondom kwaliteit.

Divers

  • Onveilige werkvloer jaagt zorgmedewerker de sector uit Dat concluderen sectoranalisten van ABN AMRO op basis van cijfers van het CBS en van de eigen ABN AMRO Sectorale Welzijnsmonitor. Meer daarover in dit bericht (bron: Skipr).

  • ‘Zorgpersoneel heeft recht op meer loon’ Daarvoor pleit Anneke Westerlaken, voorzitter van brancheorganisatie Actiz. Meer info hier (bron: Skipr).

  • Ruim 700.000 Nederlanders vragen geen zorgtoeslag aan Dat is 10% van de rechthebbenden. Meer hierover in dit bericht (bron: Skipr).

  • Energietoeslag wordt niet verlengd in 2024 Het demissionair kabinet zou niet van plan zijn om de energietoeslag van € 1300 te verlengen na dit jaar. Dat schrijft de NOS op basis van bronnen in Den Haag. Meer info in dit bericht (bron: Divosa).

Wilt u Docu-alert niet meer ontvangen, mail dan naar bovenstaand mailadres. We schrappen u dan van de verzendlijst.

2 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Docu-alert 585 24 mei 2024   

Docu-alerts worden samengesteld door Remmelt Kruizinga en Jaap Penninga. Ze worden verspreid door Platform VB Haaglanden. Ze verschijnen eens per week, doorgaans op vrijdag/zaterdag.Docu-alerts bested

Docu-alert 584 17 mei 2024   

Docu-alerts worden samengesteld door Remmelt Kruizinga en Jaap Penninga. Ze worden verspreid door Platform VB Haaglanden. Ze verschijnen eens per week, doorgaans op vrijdag/zaterdag. Docu-alerts beste

Docu-alert 583 11 mei 2024 

Docu-alerts worden samengesteld door Remmelt Kruizinga en Jaap Penninga. Ze worden verspreid door Platform VB Haaglanden. Ze verschijnen eens per week, doorgaans op zaterdag. Docu-alerts besteden in h

Comments


bottom of page