top of page

Docu-alert 575  9 maart 2024  


Docu-alerts worden samengesteld door Remmelt Kruizinga en Jaap Penninga.Ze worden verspreid door Platform VB Haaglanden.Ze verschijnen eens per week, doorgaans op zaterdag.Docu-alerts besteden in het bijzonder aandacht aan de VG-sector in brede zin.

Wlz

  • IGJ: meer meldingen van seksueel wangedrag door zorgverleners De meeste meldingen komen uit de gehandicaptenzorg. Meer toelichting hier (bron: Skipr). Klik hier voor de reactie van VGN, de brancheorganisatie van de gehandicaptensector (bron: Skipr).

  • Ook VGN wil meer geld voor arbeidsvoorwaarden in de zorg VGN heeft samen met de andere brancheorganisaties in de zorg een brief gestuurd naar de Tweede Kamer en de informateur, waarin zij vragen om meer geld voor arbeidsvoorwaarden. Meer in dit bericht (bron: VGN).

  • Zorgboerderij Zonnehoeve moet per direct stoppen met zorg Er is op deze zorgboerderij in Zeewolde geen professionele begeleiding meer beschikbaar, waardoor er volgens de Inspectie een acuut risico is voor de cliënten. Klik hier voor meer info (bron: NZG).

Wmo

  • Bekendheid cliëntondersteuning Wmo blijft ondermaats Dat blijkt uit de Landelijke rapportage cliëntervaringsonderzoek Wmo waarover we vorige week berichtten in Docu-alert. Zie voor die rapportage en de begeleidende brief van staatssecretaris Van Ooijen hier en hier. Zie voor meer punten uit de rapportage dit bericht (bron: Binnenlands Bestuur).

  • Gemeenten mogen geen inkomensafhankelijke eigen bijdrage Wmo vragen vooruitlopend op wetswijziging Dat heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB) geoordeeld in zaken tegen de gemeenten Leusden en Beesd. Deze gemeenten hadden in strijd met de huidige wet, maar vooruitlopend op een wijziging van de Wmo, al een inkomensafhankelijke eigen bijdrage ingevoerd voor huishoudelijke hulp. Meer daarover dit bericht  (bron: Binnenlands Bestuur). De gemeente Krimpen aan den IJssel, die ook zo’n inkomenstoets had ingevoerd, heeft inmiddels naar aanleiding van deze uitspraak besloten om daar mee te stoppen (link). De CRvB is de hoogste rechter op dit terrein.

Wmo / Jeugdwet

  • VNG wil dat VWS resultaatgericht beschikken en beschikkingsvrij werken wettelijk mogelijk maakt Daarvoor zou de Wmo moeten worden gewijzigd. Meer over de inhoud en gevolgen van deze discussie in deze berichten van Binnenlands Bestuur (link) en VNG (link).

Jeugdwet

  • Aanbieders jeugdzorg moeten meer tijd krijgen Aanbieders van JeugdzorgPlus (een vorm van gesloten jeugdhulp) moeten de tijd krijgen om alternatieve vormen te ontwikkelen voor intensieve gespecialiseerde zorg. Meer toelichting daarop in dit bericht (bron: Skipr). Zie ook het bericht ‘Jeugdzorgaanbieder heeft geld nodig voor afbouw gesloten jeugdzorg’ (bron: Skipr).

Mantelzorg

  • Mantelzorger overgeleverd aan grillen gemeente Dat is één van de conclusies van een promotie-onderzoek. Meer over de resultaten van dit onderzoek in dit bericht (bron: Skipr).

VN-verdrag Handicap

  • Vrouwen met een beperking lopen een verhoogd risico op geweld, uitbuiting en misbruik  Dat staat in het rapport van het Netwerk VN-Vrouwenverdrag en de Alliantie VN-verdrag Handicap “Dubbel benadeeld”. Zie voor meer informatie dit bericht (bron: Ieder(in)).

Divers

  • Handreiking Zorgovergangen voor jongvolwassenen met een LVB Die Handreiking geeft antwoord op vragen als ‘Wat kunnen gemeenten, zorgverzekeraars, zorgkantoren en zorgaanbieders bijdragen aan een soepele zorgovergang?’ Meer over die handreiking in dit bericht (bron: VNG); de handreiking zelf is hier te vinden.

Deze Docu-alert wordt tijdelijk verzonden van een ander mailadres.

 

4 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Docu-alert 585 24 mei 2024   

Docu-alerts worden samengesteld door Remmelt Kruizinga en Jaap Penninga. Ze worden verspreid door Platform VB Haaglanden. Ze verschijnen eens per week, doorgaans op vrijdag/zaterdag.Docu-alerts bested

Docu-alert 584 17 mei 2024   

Docu-alerts worden samengesteld door Remmelt Kruizinga en Jaap Penninga. Ze worden verspreid door Platform VB Haaglanden. Ze verschijnen eens per week, doorgaans op vrijdag/zaterdag. Docu-alerts beste

Docu-alert 583 11 mei 2024 

Docu-alerts worden samengesteld door Remmelt Kruizinga en Jaap Penninga. Ze worden verspreid door Platform VB Haaglanden. Ze verschijnen eens per week, doorgaans op zaterdag. Docu-alerts besteden in h

Comentarios


bottom of page